Çocuk Ağız Diş Sağlığı

Çocuk ağız ve diş sağlığı için çocuğun ilk diş sürmesi ile diş kontrolleri ve diş bakımları başlamalıdır. Çocuğun erken dönemde ağrı yokken dişhekimliyle tanışması iletişimi kuvvetlendirir. Ağrılı ve stresli iken hekimden iyi duygularla ayrılması daha zor olacaktır. Ağızda hiç çürük yok ise 6 yaş dişlerinin sürme dönemi önemlidir. Süt dişlerinin arkasından hiç süt dişi düşmeden 1. Büyük azı dişleri surer. Ağzın gerisinde oldukları için, girinti çıkıntıları çok olduğu için koruyucu dolgu uygulaması ve diş yapısının kuvvetlenmesi için periyodik olarak fluorid jeli uygulaması önerilebilir.

 

sealing

 

Koruyucu dolgu (Fissür örtücü) Dişlerin çiğneme yüzeylerinin oje gibi akışkan bir dolgu ile kaplanması işlemidir. Kısa sürede uygulanır ve o yaş döneminde dişlerde en çok çürüğün görüldüğü çiğneme yüzeyinin korunmasını sağlar.

 

Fluorid uygulaması: Diş yapısının asit ataklarına karşı kuvvetlenmesini sağlar ve çürüğe karşı dayanıklılığını arttırır. Ağzın çürüğe yatkınlığına bağlı olarak 4-6 aylık periyotlarla uygulama tekrarlanır.

 

Diş fırçalama alışkanlığı: Çocuğun motor gelişimine bağlı olarak 5-6 yaşına kadar bir büyükle birlikte diş fırçalama alışkanlığının çocuğa kazandırılması gerekmektedir. Çürük önlemede en önemli konulardan birisi doğru ağız bakım alışkanlıklarının erken yaşlarda edinilmesidir.

 

disfircayalayncocuk

 

Beslenme alışkanlıkları: Bebeklik döneminde biberon ile beslenme de gece beslenmesine dikkat etmek ile başlayan süreç ileriki yaşlarda sebze ve lifli gıda ağırlıklı beslenme, düzenli beslenme şeklinde devam ederse ve abur cubur diye tabir ettiğimiz cips, çikolata, şeker, meyve suları , asitli içeceklerin limitli tüketimi sağlanırsa hem ağız sağlığı hem genel sağlık için fayda sağlanacaktır.

 

Çürük diş tedavisi: Çocukta çürük görüldüğü anda tedaviye yönlendirilmelidir. Erken dönem kaybedilen dişler ileriki dönmde diş yapısında bozukluklara neden olabilmektedir. Erken tespit edilen çürüklerin tedavisi de daha kolay olmaktadır.

 

be54dff6-d4f0-43c9-b774-4864f39b4f34

 

Genel anestezi ve sedasyon yöntemi: herşeye rağmen çok küçük yaşta ciddi çürükleri olan çocukların kooperasyonu sağlanamıyorsa genel anestezi yada sedasyon altında tek seferde dişlerinin yapılması ve sağlıklı hale gelmesi sağlanır. Bu çocuk için atravmatik ve hızlı bir çözüm olur. Genel anestezi öncesi ailesi ile bir arada olan çocuk yine uyanırken ailesinin yanındadır ve aradaki süreçtede problemli dişlerinden kurtulmuştur. Genel anestezi uzmanı tarafından yapılan muayenede herhangi bir sakınca görülmüyorsa gecikme yerine hızlı bir şekilde bu tedavi tercih edilmelidir.

 

Ortodontik tedavi: Çocukluk döneminde yada ergenlik döneminde ortodontik tedavi planlanabilir. Ortodontistler ile 6 yaş ve sonrası problemli olabilecek ağızlar takip edilir ve uygun zamanda hareketli apareyler veya sabit braketlerle tedavi planlaması yapılır.

 

Sonuç olarak çocukluk ve ergenlik dönemlerinde alışkanlıklarada bağlı olarak çürükler çok hızlı ilerleme göstermektedirler. Hiç problem hissedilmese bile periyodik kontrollere düzenli olarak gidilmelidr.

BENZER MAKALELER
BENZER VİDEOLAR
Dr. Dt. A. Gökşen Arda Sütlüoğlu
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Dr. Dt. A. Gökşen Arda Sütlüoğlu
Merhaba,
Çocuk Ağız Diş Sağlığı hakkında merak ettiklerinizi bana sorabilirsin.
11:17