Çürük Diş Tedavisi

Diş çürükleri çoğunlukla ağız bakımı yetersiz olan hastalarda uzaklaştırılmayan bakteri plağı ve besin artıkları nedeniyle oluşur. Karbonhidrat (şeker ve ürünleri) ağırlıklı beslenme, tükrük akışkanlığı, ailesel faktörler ve ağız bakımı çürük oluşumundaki etkenler olarak söylenebilir.

 

Bazı hastalarda düzenli diş fırçalamaya rağmen diş çürüklerine rastlanabilir. Periyodik diş hekimi kontrollerinde ağız bakımındaki ufak değişiklikler, tespit edilen çürüklerin tedavisi ile yıllarca dişleri sağlıklı bir şekilde korumak mümkün olur. Diş çürükleri tespit edildikten sonra zaman kaybedilmeden çürük temizlenip dolgusu yapılmalıdır. Tedavi edilmeyen çürükler hastada bir şikayet sebebi olmasa bile farkına varılmadan ilerleyerek, şiddetli ağrılara, dişeti bozukluklarına ve komşu dişlerde çürüklere yol açabilirler.

 

Diş çürüklerinin tedavisinde öncelikli olarak çürük diş dokusu temizlenir ve çürüğün derinlik derecesine göre dolgu yada kanal tedavisi sonrası dolgu yapılabilir. Çürük doku uzaklaştırıldığında dişin içinde pulpa diye adlandırıldığımız doku açılırsa çoğunlukla kanal tedavisi ve dolgu yapımına karar verilir. Bazı durumdada yıllarca çürük dişin ağızda kalması ile dişin içindeki canlı doku olan pulpa canlılığını yitirmiş olur ve kanal tedavisi öncelikle yapılıp üzerine dolgu tedavisi uygulanır.

 

Dolgu tedavisinde;

 

-Amalgam Dolgular ( gri renkli dolgular),

-Komposit dolgular ( diş renginde dolgular)

-Porselen dolgular  ( diş renginde tamamen porselen yapıda dolgular) kullanılabilir. Günümüzde dolgu için çoğunlukla komposit ve porselen esaslı dolgular tercih edilmektedir.

 

Bu tedavi seçenekleri dışında dişin madde kaybı çok fazla ise ve dolgu yapımına uygun değil ise porselen kaplama tedavi seçenekleri arasında olabilir.

BENZER MAKALELER
BENZER VİDEOLAR
Dr. Dt. A. Gökşen Arda Sütlüoğlu
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Dr. Dt. A. Gökşen Arda Sütlüoğlu
Merhaba,
Çürük Diş Tedavisi hakkında merak ettiklerinizi bana sorabilirsin.
09:29