İmplant Tedavisi

İmplant; son dönemlerde yapılan başarılı tedavilerin artması, hastaların memnuniyeti, hekimlerin konu ile ilgili yeterliliklerini arttırmaları ile beraber popüler bir tedavi seçeneği haline gelmiştir. Doğru planlama ve cerrahi teknik ile başarı oranı % 98 lerdedir. Son zamanlarda rejeneratif tedavi seçeneklerinin artması ile implant pek çok vakada uygulanabilir tedavi seçeneği haline gelmiştir.

 

  • Tek diş eksikliğinde,
  • Çoklu diş eksikliklerinde ,
  • Total dişsiz vakalarda,
  • Ortodontik tedaviye destek olarak, uygulanabilir.

 

Hastalarımızın en çok sorduğu soru implantı vücudunun kabul edip etmeyeceğidir. Implantın insan vücudunda bilinen hiçbir yan etkisi yada alerjik reaksiyonu yoktur ancak kemik yapısına bağlı olarak yada hastanın genel sistemik rahatsızlıkları dolayısı ile iyileşme döneminde yada sonrasında problemler olabilir.

 

 

İmplant tedavisi öncesinde planlı bir cerrahi için ve implant tedavisinin başarısını arttırmak için tomografi çekilmesi önerilmektedir. Tomografinin avantajları arasında aşağıdaki maddeler sayılabilir.

 

  • Cerrahi işlem öncesinde kemiğin üç boyutlu halinin görülmesini sağlama,
  • Doğru boyutta implant seçimini sağlama,
  • İmplantın yerleştirilmesi sırasında konumlandırmanın doğru yapılması,
  • Biyomateryal gerekliliğinin önceden tespiti,
  • Birden fazla implant yapılacağı zaman implant yerlerinin önceden planlanması .

 

İmplant cerrahisi sanılanın aksine kolay bir cerrahidir. İşlem sırasında bölge lokal anestezi ile uyuşturulur ve ağrı,sızı, acı hissedilmez. Anestezi etkisi geçtikten sonra da reçetelenen ilaçların kullanımı ile cerrahi sonrası rahat bir şekilde geçirilir. Pek çok hasta ertesi günden itibaren ağrı kesici kullanmamaktadır.

 

Sinus boşluklarının doldurulması; üst çene arka bölge implant uygulamalarında sinus boşluklarının sarkıklığı nedeni ile implant uygulamalarında sinus boşluğunun bir kısmının kemik tozu ve membrane uygulaması ile doldurulması gerekebilir. Böyle bir durumda kalan kemik miktarı yaklaşık olarak 5 mm den az ise once sinus lift işlemi ile kemik tozu ve membrane uygulaması yapılır en az 6 ay beklendikten sonra implant uygulaması yapılır. Sinus lift yapılacak bölgede kemik yüksekliği 5 mm ve üzerinde ise, kemik genişliği de uygun ise kemik tozu ve membrane uygulanması ile beraber implant da aynı seans da uygulanabilir.

 

Kemik genişliği ve yüksekliğinin yetersiz olduğu durumlar; Böyle durumlarda ilk seçenek otojen kemik grefti (kişinin kendi kemiği)dir. Çene ucundan, çene emiğinin ramus bölgesinden kemik parçaları alınarak uygulanabilir. Alternatif olarak insan kaynaklı greftler, sığır kaynaklı greftler yada sentetik greftler de tercih edilebilir.

 

Yapışık dişetinin yetersiz olduğu durumlar; implantın uzun dönem başarısı için yeterli yapışık dişeti çok önemlidir. Yapışık dişeti ağız hareketleri sırasında ( konuşma, yemek yeme..) implant etrafındaki dokuların stabil kalmasını sağlar. Bu dokuların hareketli olması, implant etrafındaki dişeti ve kemiğin iltihaplanmasını hızlandırıcı etkiye sahiptir . İmplant uygulaması sonrasında yada öncesinde gerekli işlemlerin yapılması hastaların uygulanan implantlarını uzun dönemde sağlıkla kullanmalarında etkili olacaktır.

 

İmplant tedavisinin süresi vakaya göre değişmektedir. İmplant stabilizasyonunun çok iyi olduğu vakalarda aynı gün protezin takıldığı durumlarda olur yukarıda bahsedildiği gibi kemikle ilgili problemlerin olduğu durumlarda tedavi süresi 1 yıla kadar uzayabilmektedir. Genellikle implant ile kemiğin adaptasyonu için ortalama 2 ay beklenerek üst protez yapımına başlanmaktadır.

 

İMPLANT ÜSTÜ PROTEZ TEDAVİSİ

 

İmplant üstü protezlerin doğru planlanması implantın uzun dönem başarısını etkileyen faktörler arasındadır.

 

Tek diş eksikliklerinde, implant üstüne tek bir seramik kron yapılarak diş eksikliğinin giderilmesi mümkün olur. Diş boşluğunun durumuna gore implant üst yapısında bireysel üst yapı (custom abutment) seçenekleri kullanılarak dişetinin daha iyi şekillendirilmesi sağlanabilir.

 

Birden fazla diş eksikliklerinde, köprü şeklinde yada tek tek kaplamalar şeklinde protez çalışılmaktadır.

 

Total diş eksikliklerinde , tamamen diş eksikliği olan vakalarda, yumuşak dokularda yetersiz ise hibrit protez diye adlandırılan protezler öncelikli seçenek olabilir. Bu protez tipinde protez sabit bir şekilde hastanın ağzında kalmaktadır. Kontrollerde gerekli görülürse hekim tarafından çıkartılarak bakımı yapılıp tekrar hasta ağzına takılabilir.
Implantların üzrine oturtulan hareketli protez de tercih edilebilecek protez tipidir. Implant destekli olduğu için protez fazla hareket etmeyecektir. Günlük bakımda daha kolay yapıldığı için hasta tarafından uzun sure kullanılabilecek bir seçenektir.
Yumuşak doku desteği yeterli olduğunda sabit porselen kaplamaları uygulamak mümkün olur.

BENZER VİDEOLAR
Dr. Dt. A. Gökşen Arda Sütlüoğlu
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Dr. Dt. A. Gökşen Arda Sütlüoğlu
Merhaba,
İmplant Tedavisi hakkında merak ettiklerinizi bana sorabilirsin.
18:28