Koruyucu Dişhekimliği

Koruyucu dişhekimliği denilince ilk akla gelen çocuk ağız diş sağlığıdır. Ancak bir ömür boyu koruyucu hekimlik geçerlidir ve yazımızda çocukluk dönemi ve yetişkinlik dönemi olarak incelenecektir.

 

Çocuk ağız ve diş sağlığında koruyucu hekimlik: Uzman hekimler tarafından çocukta ilk dişler çıkmaya başladığı andan itibaren takip önerilmektedir. Koruyucu hekimlikte tüm yaşlarda ilk sırayı doğru ağız bakımı almaktadır.

 

İlk dişler çıkmaya başladığı andan itibaren temizlenmeye başlanmalıdır. Ve 6 aylık periyodik kontrollerle hekim takibi yapılmalıdır. Günümüzde ilk dişlerin çıkması  ile birlikte çürüyen dişlele karşılaşmaktayız. Çürüğe yatkın ağızların erken dönemde takibe alınması beslenme ve bakımlar konusunda doğru bir şekilde yönlendirilmesi bir kaç yıl içerisinde oluşacak çürükleri engelleyecektir. Dişhekimi ile uzun süreli güvene ve sevgiye dayalı bir iletişim kurulabilecektir. Aksi takdirde ağrı ile beraber çocuğun dişhekimi ile tanışması bazı çocuklarda travmatik olmaktadır ve bir ömür boyunca sıkıntılı olmaktadır.

 

Çocuğun takibi aşamasında ağızda çürüğe yatkınlık derecesine göre flor uygulaması, koruyucu dolgu uygulaması, başlangıç çürüklerinin tedavisi önerilebilr. Çocuğu yormadan, eğlenceli bir şekilde yapılan her uygulama bir ileri aşamada daha uzun süreler gerektiren tedavileri engelleyecektir. Takiplerde en çok üzerinde durulan konu doğru beslenme ve ağız bakımı olacaktır. Sağlıklı beslenme konusunda çocuk doktorları ile de işbirliği içinde olunur. Ancak cips, çikolata, şekerli gıdaların kısıtlı tüketimi, ana öğnlerden sonra tüketilmesi önerilebilir. Cips gibi yiyeceklerin evde hazırlanması da öneriler arasında olabilir. Bu süreçte günde iki kez düzenli ve yeterli sürede diş fırçalama en çok üzerinde durulan konudur.

 

Çocuk çene gelişimi yine koruyucu hekimlik kapsamında takip edilir. Bazı durumlarda ergenlik öncesi yapılan hareketli apareyler ile kısa süreli tedaviler daha ileride yapılacak  daha uzun süreli tedavileri önler.

 

Genel olarak koruyucu hekimlik uygulamaları ağrısız, acısız ve düşük malyetli olduğu için önemsenmesi gereken bir konudur.

 

Yetişkinlerde koruyucu hekimlik: Çocukluk dönemi sonrasında da periyodik dişhekimi kontrolleri herzaman daha ileri boyutta yaşanan problemleri engellemektedir. Kısa seanslar ve düşük maliyetlerle hastaların yaşam kalitesini arttırmaktadır. Sık kontrollerle

 

Ağız bakımı: Doğru diş fırçalama takibi, dişarası temizleyici kullanımının eğitimi ( diş ipi yada dişarası fırça), gerekli dönemlerde ağız anmikrobiyallerinin kullanımının önerilmesi. Doğru ağız bakımları ile yapılan dental tedavilerin ( dolgu, porselen kaplama, implant, dişeti tedavisi..) ömrü uzamaktadır.

 

Periyodik diştaşı temizliği: Zamanla dişlerin etrafında ve dişetinin altında biriken plak ve diştaşları dişeti hastalığına neden olmaktadır. Ve müdahale edilmediğinde yıllar içerisinde diş kaybı ile sonuçlanmaktadır. Dişeti hastalıkları çoğu zaman periyodik kontrollerde ortaya çıkmaktadır. Erken tedavilerle dişler yıllarca sağlıkla ağızda kalmaktadır. Farkına varılmayan kronik enfeksiyonların genel sağlığımıza olumsuz etkileri ile ilgili yayınlanan makale sayısı artmaktadır. Özellikle diabet, kardiyovasküler hastalıklar konusunda, gebelik dönemindeki komplikasyonlarla ilgili pek çok makale yayınlanmıştır.  

 

Periyodik diş taşı temizliği;

  • Dişeti hastalarında hastalığın tekrarlamasını engeller,
  • Sağlıklı bireylerde dişeti hastalığı oluşumunu engeller ( 35 yaş sonrası kronik dişeti hastalıklarının görülmeye başlandığı yaştır.)
  • Plak kontrolü sağlandığı için ağızdaki dolgu, implant ve porselen gibi restorasyonların ömrü uzar.

 

Ortodontik tedavi: Çapraşık dişler temizlenmesi zor bölgeler demektir. Daha iyi ağız hijyeni ve çürüksüz ağızlar ve estetik için ortodontik tedavi koruyucu çözümödür. Ancak düzenli diş ipi kullanımı ile sorun yaşamayan hastalarda takip önerilir.

 

Çene filmleri ile periyodik kontrol: Çene filmleri göz ile muayene sırasında farkedilemeyecek arayüz çürüklerinin, kök ucu iltihaplarının, kist ve tümoral oluşumların teşhisini sağladığı için tercih edilir. Problemeler büyümeden müdahale edilmiş olur.

 

Dişeti çekilmelerinin takibi: Çok sert diş fırçalamaya bağlı dişeti çekilmeleri periyodik kontroller doğru fırça kullanımı ve doğru teknikle önlenebilir.

 

Gece plağı uygulaması: Diş sıkma ve gıcırdatma olan bireylerde plak kullanımı dişler ve eklem için koruyucudur. Uzun dönemde dişlerde aşınmalar ve buna bağlı hassasiyetler oluşabilir. Plak ile önlemek mümkün olacaktır.

BENZER MAKALELER
BENZER VİDEOLAR
Dr. Dt. A. Gökşen Arda Sütlüoğlu
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Dr. Dt. A. Gökşen Arda Sütlüoğlu
Merhaba,
Koruyucu Dişhekimliği hakkında merak ettiklerinizi bana sorabilirsin.
16:07