Travma

Kaza sonucu diş ve çevre dokuların hasar görmesidir. Sıklıkla çocuk hastalarda diş travması görülmektedir. Travma sonrası hastanın genel sağlık durumu iyi ise derhal dişhekimine başvurulmalıdır. Travma geçiren dişlerin takibi çok önemlidir.

 

Süt dişlerinde travma: Süt dişlerinde travma altta bulunan daimi diş germleri nedeni ile önemlidir. Yeni gelecek diş germine zarar verebilecek her türlü davranıştan kaçınılmalıdır.

 

Yerinden çokan süt dişi yerine oturtulmamalıdır. Çıkması gereken yaştan çok once çıktı ise boşluk kapanmasın diye yer tutucu yapılabilir.

 

Dişte kırık varsa dolgu ile restore edilir.

 

Diş gömüldü ise belli aralıklar ile röntgen kontrolü yapılır.

 

Daimi dişlerde travma: Genellikle 7-10 yaş grubunda daha fazla görülür. Okulda geçirilen kazalar, spor yaparken (yüzme, paten, bisiklet) geçirilen kazalar en sık rastlananlardır. Genellikle ön iki diş etkilenir.

 

Dişin tamamen yerinden fırlaması: En kısa zamanda ya hastanın ağzında tükürük içinde yada sütün içine koyularak dişhekimine başvurulmalıdır. Diş hemen yerine oturtulur. Takip edilir. Travma sonrası çocukla olan kişide dişi temizleyerek bu işlemi yapabilir.

 

Dişin bir kısmının kırılması: Kırık parça bulunabiliyorsa en kısa zamanda hekime başvurulması sonucunda parça dişe yapıştırılabilir. Parça bulunamıyor ise estetik dolgular ile diş çok güzel bir şekilde restore edilir. En kısa zamanda hekime gitmek önemlidir. Travma geçirilen diş çok basit kırık bile olsa takip edilmelidir. Yıllar sonra bile bu dişlerin iltihaplandığı görülmüştür.

 

Dişin büyük kısmının kırılması:  Öncelikli olarak kırık parça bulunabiliyor ise saklanmalı ve hemen hekime başvurulmalıdır. Gerekiyorsa kanal tedavisi yapılıp kökten destek alınarak  kırık parça ile diş restore edilir. Kırık parça yok ise estetik dolgular veya porselenler ile restorasyon yapılır. Periyodik olrak röntgen takibi yapılmalıdır.

 

Dişin dişeti altından kırılması: Komplike kırıklar detaylı şekilde değerlendirilir. Çok fazla derin değilse ortodonti ile bir miktar diş dışarı sürdürülerek restore edilir. Çok derin kırıklarda dişin durumuna göre hareket edilir. Bazı durumlarda çekim yapıp implant yapılması önerilir. Hastanın yaşı kük ise geçici diş ile 18 yaşına kadar bekletilir.

BENZER MAKALELER
BENZER VİDEOLAR
Dr. Dt. A. Gökşen Arda Sütlüoğlu
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Dr. Dt. A. Gökşen Arda Sütlüoğlu
Merhaba,
Travma hakkında merak ettiklerinizi bana sorabilirsin.
02:42